Boxtelse graffiti nog niet in, maar wel bij een museum: vijf werken bij Mubo

Brabants Dagblad

Bekendheid hadden ze al dankzij hun vele graffitikunstwerken. Zaterdag maakten de kunstenaars van de Boxtelse stichting Tunnelvision voor het eerst kunstwerken bij een museum: Mubo. Hoe voelt dat?

,,We zijn snel gegroeid en krijgen veel opdrachten. En dus naamsbekendheid.” Duane Tomala is een van de drie kunstenaars van Tunnelvision. De andere twee zijn Paul Jongsma en Mitch Koningstein. Samen met twee gastkunstenaars maken ze bij Mubo in totaal vijf grote graffitikunstwerken, met onderwerpen uit de historie van Boxtel.

Het is een activiteit vanwege het tienjarig jubileum van het museum. Op de site van Tunnelvision staat: ‘Stichting Tunnel Vision Boxtel wil het negatieve imago dat graffiti vaak heeft doorbreken en de kunstvorm in een positief daglicht zetten en toegankelijk maken voor iedereen.’ Dus kunst maken bij een museum, dat is dan toch wel een mooie stap?

Paul Jongsma knikt. ,,We hebben wel een naam opgebouwd en worden meer geaccepteerd. Hoe meer opdrachten je hebt, hoe meer exposure. We doen ons best!” Maar museum of niet: hun doel blijft hetzelfde. ,,We willen heel toegankelijk zijn, in de openbare ruimte. Zodat ook mensen met een klein budget kunnen komen kijken. En dat is hier bij het Mubo allemaal van toepassing.”

Het vijftal geniet van de mooie plek bij het museum. ,,Heerlijk!” Paul maakt een portret van de Boxtelse kunstschilder Pierre Janssen. Hij staat naast Duane Tomala die het schilderij ‘Emmaüsgangers’ van Frans Bank als onderwerp heeft. ,,Wel met mijn eigen invloed erin.”

Van Marcus Aurelius tot Jas de Keistamper

Voor Mitch Koningstein viel alles samen in het onderwerp dat hij koos: een munt met daarop de Romeinse keizer Marcus Aurelius. Het geldstuk werd in 2005 gevonden in Munsel. ,,Rabi Koria, een goede vriend van mij die is overleden, leek op Marcus Aurelius. En in de rand van de munt staat ‘Armenia’ en de moeder van Rabi is half Armeens.” Mitch wijst naar het werk. ,,Rabi gaf me een boodschap mee: ‘Blijf jezelf uitdagen’. Ik ben meer van de graffitiletters, maar nu ga ik ook een portret maken. Dat is dus wel een uitdaging voor mij.”

Naast hem staat gastkunstenaar Steven van de Ven, die Jas de Keistamper vereeuwigt. ,,Toen ik klein was, was ik wel bang voor Jas, maar zo te zien is hij toch vriendelijker dan ik destijds dacht. Ik maak hem voor de kinderen die hier komen, en natuurlijk ook een beetje voor mezelf.” Hij laat zich inspireren door een plaat uit het kinderboek van Marjolein Krijger over Jas de Keistamper. ,,Ik geef er wel mijn eigen draai aan.”

Op een afstandje staat Stevens vroegere basisschooldocent Pieternel Vervoort te genieten. ,,Toen ik Steven in de klas had, tekende hij altijd monsters, dus ik had dit niet gedacht. Heel verrassend!”

En die vijf enorme kunstwerken, waar gaan die naartoe? ,,Voorlopig blijven ze staan”, legt Willem van Vossen van Mubo uit. ,,Misschien blijven ze hier ook wel. Binnen hebben we niet veel ruimte. Of we kijken of ze elders terecht kunnen. Of ze worden op het platte gedeelte van het dak bevestigd. Maar ik weet niet of we daar toestemming voor krijgen.”

Op zaterdag 8 juni om 13 uur is er een graffitiworkshop voor kinderen. Locatie: Mubo.

Foto credits: Willem van Vossen
Tekst credits: Noor Reigersman
Bron:
Brabants Dagblad