Natuur versus stad bij Tunnel Vision 4.0
Komende zondag, 1 september, zal voor de vierde keer het hiphop en graffiti festival Tunnel Vision plaatsvinden in de spoortunnel van het Duits lijntje onder de A2, nabij Liempde. Net als vorig jaar kent het evenement dit jaar ook een thema: ‘Jungle versus Concrete Jungle’.
Vanaf 10.00 uur ‘s ochtends tot 20.00 uur in de avond kunnen belangstellenden bijna zestig graffitikunstenaars in actie zien. Zij leven zich uit rondom het thema ‘Jungle versus Concrete Jungle’, ofwel bos tegenover stad. Dat thema konden zij zelf kiezen door erop te stemmen op Instagram en Facebook. Na ‘Heaven and Hell’ vorig jaar ook nu dus wéér een clash als thema. Volgens de drie organisatoren Jan Pennings, Mitch Koningstein en Paul Jongsma een beproefd concept, dat het afgelopen jaar mooie kunstwerken op de tunnelwand opleverde.
De tunnel wordt letterlijk in tweeën gedeeld, waarbij de ene zijde (jungle) een groene achtergrond krijgt en de andere (stad) een grijze. Juist die tegenstelling daagt de kunstenaars uit om met kleuren binnen het deelthema te werken. “Zo zie je al vlug verschil tussen de twee kanten van de tunnel”, aldus Jan. Dat verschil is ook te zien in de shirtjes die de kunstenaars aan hebben. Degenen die kozen voor de junglekant dragen een groene, zij die kozen voor de ‘urban jungle’ dragen een grijze.
Bloc party
De kunstenaars voor de graffitijam, zoals een graffitifestival onder de artiesten heet, werden door Jan, Mitch en Paul zelf gevraagd. Dit gebeurt nu voor het tweede jaar op rij zo en zorgt er volgens het drietal voor dat het niveau hoog is. De graffitikunstenaars variëren in leeftijd, van de 21-jarige RoosArt, tot ‘oude rot’ Conan. Mitch, lachend: “Die deed dit al toen wij nog in de kinderwagen lagen!” Het drietal is nog steeds vol enthousiasme. “We zijn inmiddels een echte graffitijam, maar dan goed geregeld”, vindt Jan, die uitlegt dat veel jams bepaald niet strak geregisseerd zijn. Mitch: “Het gaat bij ons om het gevoel van een echte bloc party zoals vroeger in the Bronx of Brooklyn.
Om dat gevoel te bereiken is er naast de graffitijam nog veel meer te doen. Zo zijn er ook workshops graffiti spuiten voor kinderen. Die worden doorlopend gegeven tussen 12.00 en 16.00 uur en kosten 5 euro, voor het materiaal. Deelnemers mogen na afloop hun kunstwerk mee naar huis nemen. Ook is er een heuse breakdance battle waarbij breakdancers met elkaar de sportieve strijd aangaan. Die wedstrijd wordt georganiseerd door de Boxtelse danser RawNeal, die zelf ook de voorzitter zal zijn van een jury die de dancemoves beoordeelt.
Verder zorgen dj Rachi, rapper Mert en mc AreMC tussendoor voor muziek. Er is zelfs ruimte voor een open mic, zodat er ook op het gebied van rap een battle kan plaatsvinden, mocht daar belangstelling voor zijn. Op een terras, dat door Le Temps Perdu wordt verzorgd, kan van een hapje en een drankje genoten worden voor wie even bij wil komen van al die kunstzinnige clashes. Er wordt ook ijs geserveerd door Figlio Gelato.
Op eigen benen
Editie 4.0 van Tunnel Vision kan dit jaar voor de laatste keer rekenen op een financiële bijdrage van de gemeente. Die bedroeg in 2017 nog 13.000 euro, maar is inmiddels afgebouwd naar zo’n 4.300 euro. Volgend jaar moet de stichting op eigen benen kunnen staan. Om dat voor elkaar te krijgen heeft Tunnel Vision het geld dat ze verdienden met het beschilderen van de garageboxen bij Hoogheem en de transformatorhuisjes gestort in eigen kas. Dit zal ook gebeuren met het geld dat de stichting overhoudt van het project in de Passage Riche.
Tekst en foto credits: Sander van Kasteren
Bron: Mooi Boxtel